Često postavljena pitanja

Izvor: Ubuntu-hr
Inačica 46 od 12. rujna 2007. u 22:30 koju je unio H00s (razgovor | doprinosi) (New page: Ovdje se nalaze odgovori na često postavljena pitanja na koje smo naletili na [http://www.ubuntu-hr.org/forum forumu]. __TOC__ == Potpuni početnici == === Kako pokrenuti program sa root ...)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Skoči na: orijentacija, traži

Ovdje se nalaze odgovori na često postavljena pitanja na koje smo naletili na forumu.

Potpuni početnici

Kako pokrenuti program sa root ovlastima?

Root korisnik je u GNU/Linux sustavima korisnik koji ima administratorska prava na vašem sustavu. Ostali korisnici nemaju ta prava zbog sigurnosnih razloga. Međutim, Ubuntu ne uključuje root korisnika. Umjesto toga, administratorska prava su dana pojedinom korisniku koji mora koristiti "sudo" program kako bi ispunio administrativne zadatke.

Kada pokrenete program koji zahtijeva root ovlasti, sudo će vas pitati da upišete lozinku za svoj korisnički račun. To osigurava da nepoželjni programi ne mogu ošteti vaš sustav i služi kao podsjetnik da ćete koristiti program sa neograničenim dozvolama, te da trebate biti oprezni!

Ako želite koristiti sudo u naredbenom retku, jednostavno upišite "sudo" ispred naredbe koju želite pokrenuti. Sudo će vas zatražiti vašu lozinku.

Više o ovome možete pročitati na https://help.ubuntu.com/ubuntu/desktopguide/hr/linux-basics.html

Koristim Automatix i...

... i strgao Vam je sustav? Ne koristite Automatix. Da ponovimo još jednom: ne koristite Automatix! Automatix prilikom instaliranja radi "čudne" stvari koje oštete sustav što obično nije vidljivo do slijedećeg ponovnog podizanja sustava kada je već, naravno, prekasno.

Više o ovome možete pročitati u članku Matthewa Garreta, jednom od bitnijih razvijatelja Ubuntua, u kojem detaljno objašnjava zašto je korištenje Automatixa riskantno: http://mjg59.livejournal.com/77440.html